?>

FETÖ, çekeceği belgeseli yayınlatmak için dijital platform arayışına girmiş

FETÖ'nün güncel yapılanmasına yönelik 11 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, cezaevindeki örgüt mensuplarının çocuklarının yaşadıklarını konu alan belgesel hazırlayıp, dijital platformlarda yayınlatarak propaganda yapmak istedikleri belirtildi.

Gündem - 2 yıl önce

İstanbul

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 164 sayfalık iddianamede, örgütün güncel yapılanmasına yönelik tespit edilen bilgilere yer verildi.

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016 sonrası yaşanan gelişmeler sonucu aldığı ağır hasarı onarmak amacıyla örgütün güncel yapılanmasının İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere üç bölgeden yönetildiğine vurgu yapılan iddianamede, güncel yapılanmanın sırasıyla "Feda Grubu, Talebe Yapılanması, Cezaevi-Mağdur Aileler Yapılanması, Finansal Yapılanma, Gaybubet (Hayalet) Yapılanma, Serdengeçti Grubu, İbn-i Erkam Grubu ve Baş Yüceler" gruplarından oluştuğuna yer verildi.

İddianamede, bunlardan "Baş Yüceler" grubunun örgütün üst tabakası olduğu aktarılarak, bunların terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in danışma heyetinden oluştuğu, burada yer alacak kişilerin bizzat FETÖ elebaşı Gülen tarafından seçilip görevlendirdiği kaydedildi.

FETÖ güncel yapılanması içindeki "İbn-i Erkam" grubunun ise örgütün hassas noktası olduğuna vurgu yapılan iddianamede, bu grup üyelerinin en az iki yabancı dil bildiği ve uluslararası bağlantıları bulunduğundan yurt dışı giriş-çıkışlarının olduğuna dikkati çekildi.

İddianamede, grubun henüz deşifre olmamış kripto örgüt mensuplarından oluştuğu, örgüte finansal güç sağladığı ve bu grubun dağılması halinde örgütün çökebileceği endişesinin hakim olduğu anlatıldı.

Örgütün sanal toplantılarını internet oyunu LOL (League of Legends) üzerinden sohbet odalarına girerek gerçekleştirdiği aktarılan iddianamede, terör örgütü üyelerinin irtibat kurmak amacıyla yurt dışı menşeli hatlar veya yabancı uyruklu kişiler adına alınmış GSM hatları ile kurulan hücresel haberleşme ağı üzerinden internet tabanlı programlar aracılığıyla haberleştikleri belirtildi.

FETÖ mensuplarınca, "Talebe Yapılanması" başlığı altında "Devre Talebe Seferberliği" adıyla bir çalışma başlatıldığına vurgu yapılan iddianamede, örgütün sayısal hedefleri doğrultusunda temasa geçilmemiş öğrenci kalmamasına çalıştığı ifade edildi.

İddianamede, özellikle lise öğrencilerini örgüte kazandırmak amacıyla ''eğitim koçluğu'' görünümü altında örgüt üyesi öğretmenlerin görevlendirildiği kaydedildi.

Son zamanlarda örgüt mensubu ve sempatizanı öğrenci sayısında artış olduğunun değerlendirildiği iddianamede, örgütün özellikle lise öğrencilerini hukuk fakülteleri, polis okulları ve askeri okul sınavlarına hazırladığına vurgu yapıldı.

Ünlü dijital platforma belgesel yayınlatma girişimi

İddianamede, "KHK'lılar Platformu" adı altında yürütülen faaliyet yürüten oluşumda sorumlu düzeyde faaliyet gösteren örgüt mensuplarının, "anne ya da babası veya her ikisi de cezaevinde olan örgüt mensuplarının çocuklarının yaşantıları" konulu belgesel projesi üzerinde çalıştıkları anlatıldı.

FETÖ üyelerinin söz konusu belgeselin daha sonra Türkiye'de de yayın yapan uluslararası bir dijital platformda yayımlanması için girişimde bulunmaya hazırlandıkları vurgulandı.

İddianamede, örgütün Ukrayna'da "Mavi Bilye" isimli dernekle sivil toplum kuruluşu görünümü altında faaliyetlerine devam ettiği kaydedildi.

Anadolu Yakası güncel yapılanması şemayla anlatıldı

İddianamede, FETÖ'nün güncel yapılanması hakkında alınan ifadeler doğrultusunda yapılan çalışmada İstanbul Anadolu Yakası güncel il yapılanmasına dair şemaya da yer verildi.

Şemada, yapılanmanın Büyükşehir (Anadolu) İmamı başlığı altında Sakarya, Gebze, Üsküdar, İzmit, Kartal ve Kadıköy olarak illere ayırıldığı, bu yapılanmanın "Üsküdar ili" olarak nitelendirilen bölümünde ise il müdürüne "saha yapılanması" ve "yönetim yapılanması"nın bağlı olduğu görülüyor.

Söz konusu şemada, "saha" ve "yönetim" yapılanmasında yer alan örgüt üyelerinin lise mesulü, üniversite mesulü, artı mesulü, hukuk ve iktisadi idari bilimler fakültesi mesulü, personel mesulü ve sosyal medya mesulü olarak adlandırılarak, bu mesullere verilen görevlerin tanımları anlatılıyor.

Sanıkların irtibatları

Örgütün İstanbul yapılanmasının ''Suriçi Büyükşehir", "Surdışı Büyükşehir" ve "Anadolu Büyükşehir" olmak üzere 3 ana bölgeye ayrıldığı kaydedilen iddianamede, FETÖ'nün Suriçi Büyükşehir yapılanmasında faaliyet yürüttüğü belirlenen ve İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılaması süren sanık Cüneyt Karanfil ile 11 sanığın irtibatlı olduğunun tespit edildiğine yer verildi.

İddianamede, sanık V.A.Ç'nin FETÖ'ye ait şirkette iş yeri kaydı olduğu ve elebaşından örgüt üyelerine verilen "Bank Asya’ya para yatırın" talimatı üzerine 2013 ile 2014 yılları arasında bu bankadaki hesabında artış gözlendiği aktarıldı.

Sanıklar N. P. ve U.S.M'den elde edilen altın ve paraların, örgüt için harcama yapma ve örgüte adam kazandırma amacıyla kullanılmasının düşünüldüğüne yer verilen iddianamede, el konulan para ve altınların kaynağına ilişkin herhangi bir tespit yapılamadığı, sanıkların maddi durumları dikkate alındığında bu miktarlara bütün halinde sahip olmalarının hayatın olağan akışına aykırı olduğu belirtildi.

İddianamede, sanıklar M.K, M.E.M, V.A.Ç, U.S.M, N.D, N.P, N.Ş, M.I, F.Ç, B.K. ve B.Ö'nün, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6'şar aydan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianame kapsamında, sanıkların yargılanmasına başlanması bekleniyor.

Haftanın Öne Çıkanları

TEKNOFEST'in "Hayalperest Dahiler"i Kırklareli'de törenle karşılandı

2023-10-02 16:38 - Teknoloji

AB kritik teknolojileri muhafaza etmek istiyor

2023-10-03 17:09 - Teknoloji

Bakan Kacır: Uzay teknolojilerinin rolü artmaya devam ediyor

2023-10-02 22:08 - Teknoloji

Türksat, Uluslararası Uzay Federasyonuna üye oldu

2023-10-05 10:39 - Teknoloji

NASA, halkalı Güneş tutulması sırasında, Güneş ve Dünya atmosferini yakından inceleyecek

2023-10-04 17:09 - Teknoloji

İstanbul'un Üsküdar ilçesindeki alan "teknoloji geliştirme bölgesi" ilan edildi

2023-10-05 08:39 - Teknoloji

Türksat, 74. Uluslararası Uzay Kongresi'ne katıldı

2023-10-02 16:09 - Teknoloji

Prof. Dr. Yasin Aktay, Adalet ve Demokrasi Forumunu değerlendirdi

2023-09-30 22:38 - Siyaset

Türkiye'nin ilk uçak fabrikası, GÖKBEY ve HÜRKUŞ'la yeniden hayata dönecek

2023-10-01 15:11 - Teknoloji

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım: "Milli Uzay Programı yoğun şekilde devam ediyor"

2023-10-02 14:38 - Teknoloji

İlgili Haberler

Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Hasan Altun’a teşekkür belgesi

14:44 - Gündem

Gazi̇antep Büyükşehi̇r’i̇n yeni̇ projesi̇ Şanlıdere caddesi̇ i̇le ulaşım rahatlıyor

14:37 - Gündem

Yılmaz’dan Kuzeyşehir’e ziyaret

14:16 - Gündem

Gaziantep'e Yeni Elektrikli Otobüsler Geldi: "Sıfır Emisyon" Dönemi Başlıyor

13:51 - Gündem

Hediye bağlama ile başlayan müzik tutkusu 61 yıldır sürüyor

13:41 - Gündem

Günün Manşetleri

NTO başkanı Özyurt: Ni̇zi̇p’i̇n Ocak–Kasım i̇hracatı 316 mi̇lyon 57 bi̇n dolar

14:51 - Ekonomi

Kuzeninin kullandığı tırın altında kalan 10 yaşındaki bisikletli Muhammed kurtarılamadı

14:26 - Asayiş

Samsun’da iki kardeşten 14 bıçak darbesi: 1 ağır yaralı

14:11 - Asayiş

Gaziantep'e Yeni Elektrikli Otobüsler Geldi: "Sıfır Emisyon" Dönemi Başlıyor

13:51 - Gündem

Hediye bağlama ile başlayan müzik tutkusu 61 yıldır sürüyor

13:41 - Gündem