?>

Dünyanın ilk SİHA gemisi Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giriyor

Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisi, Türkiye'nin de en büyük askeri gemisi TCG Anadolu donanmanın hizmetine giriyor.

Ekonomi - 3 yıl önce

Ankara

TCG Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Projesi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda 2015 yılında başlatıldı.

Mayıs 2019'da denize indirilen gemi, Haziran 2022'de deniz kabul testlerine başladı. Gemi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törenle yarın Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilecek.

TCG Anadolu, İstanbul Tuzla'daki Sedef Tersanesi'nin ana yükleniciliğinde inşa edildi. Yerlilik oranı yaklaşık yüzde 70 olan projede 131 alt yüklenicinin yanı sıra üniversiteler ve araştırma merkezleri görev aldı.

Dünyada bu ölçekte gemiye sahip olan 12 ülke bulunuyor. TCG Anadolu, Türk donanmasının gücüne güç katacak ve caydırıcılığını artıracak.

Milli SİHA'lara üs olacak

TCG Anadolu, üzerine iniş-kalkış yapacak SİHA'larla dünyanın "ilk SİHA gemisi" olacak. Bunun için de Baykar tarafından kanatları katlanabilen Bayraktar TB3 SİHA geliştiriliyor. Ayrıca gemiye yine Baykar tarafından geliştirilen muharip insansız uçak sistemi Bayraktar KIZILELMA ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen HÜRJET Hafif Taarruz Uçağı'nın iniş-kalkış yapabilmesi için çeşitli çalışmalar devam ediyor.

TCG Anadolu; Ege, Akdeniz ve Karadeniz'de asgari 1 tabur büyüklüğündeki bir kuvveti ana üs desteği gerektirmeksizin, kendi lojistik desteği ile kriz bölgesine intikal ettirebilecek kapasitede bulunuyor.

Gemideki silah sistemleri, savaş yönetim sistemi, elektronik harp sistemleri, kızılötesi arama ve takip sistemi, elektro-optik arama sistemi, lazer ikaz sistemi, torpido savunma sistemi, radarlar, muhabere sistemleri, seyir sistemleri, bilgi dağıtım sistemleri yerli ve milli imkanlarla geliştirildi.

Gemi, gerektiğinde, doğal afet yardım görevleri çerçevesinde de kullanılabilecek. Bünyesinde yer alan tam teşekküllü hastane ve ameliyathane imkanları sayesinde doğal afet yardımı, insani yardım ve mülteci tahliye harekatlarında tıbbi destek sunabilecek.

Beraberinde 94 araç taşıyabilecek

TCG Anadolu, 231 metre uzunluğa ve 32 metre genişliğe sahip bulunuyor. Tam yük deplasmanı en fazla 27 bin 436 ton olan gemi, bu haliyle en az 20,5 knot azami sürat ve 16 knot ekonomik süratle görev yapabiliyor.

Ekonomik sürati ile tam yükte en az 9 bin deniz mili seyir siasına sahip TCG Anadolu'nun içindeki su alabilen havuza her biri 1 tank taşıyan 4 mekanize çıkarma gemisi girebiliyor.

Gemi, araç güvertelerinde 13 tank, 27 zırhlı amfibi hücum aracı (ZAHA), 6 zırhlı personel taşıyıcı, 33 muhtelif araç, 15 römork olmak üzere toplamda 94 araç taşıyabiliyor.

Geminin uçuş güvertesinde 10 helikopter veya 11 adet SİHA konuşlandırılabilecek, hangarda ise 19 helikopter veya 30 SİHA taşınabilecek. Gemi, 1223 personele ev sahipliği yapacak.

Gemide, tam teşekküllü hastane imkanı ve 2 ameliyathane de bulunuyor.

3 yeni milli fırkateynin sac kesimi yapılacak

TCG Anadolu teslim töreninin ardından 3 yeni MİLGEM fırkateyninin sac kesimi yapılacak.

STM-TAİS iş ortaklığında yürütülecek projede, Anadolu, Sedef, ve Sefine tersanelerinin her birinin eş zamanlı olarak 1 adet İSTİF sınıfı fırkateyni 36 ayda inşa etmesi planlanıyor.

Tüm sensör ve silah sistemi milli olarak geliştirilen İSTİF sınıfı fırkateynler, milli hava savunma kabiliyetleri ile donatılacak. Ek olarak baş top, helikopter yakalama sistemi ve ana tahrik sisteminin muhtelif bileşenleri gibi birçok alanda da millileştirme faaliyetleri sürdürülecek.

Haftanın Öne Çıkanları

Şahinbey Belediyesi’nin dev projesi tüm hızıyla sürüyor

2023-04-02 16:08 - Gündem

Gaziantep Bağımsız Milletvekili Adayı Ömer Keskin’den Seçim Kuruluna Çağrı

2023-04-03 11:55 - Gündem

Seddülbahir Kalesinde 108 yıllık savaşın izleri yaşatılıyor

2023-04-03 10:38 - Kültür

Gaziantep’te feci kaza! 5 ölü

2023-04-08 11:58 - Asayiş

Sabahattin Ali Hikâyeleri İş Sanat’ta

2023-04-04 12:39 - Kültür

Bakan Ersoy, Togg'u teslim alan bakanlar listesine katıldı

2023-04-08 08:09 - Kültür

Gaziantep'te iki grup arasında silahlı kavga: 1'i polis 2 ölü

2023-04-06 23:08 - Asayiş

Korkunç cinayetin 4 zanlısı yakalandı

2023-04-03 14:14 - Asayiş

Gaziantep CHP Tabanında Ali Peri Ön Planda

2023-04-03 12:35 - Gündem

Kayınbiraderinin peşinden koşan kadın, silahla vurup öldürdü... O anlar kamerada

2023-04-04 09:34 - Asayiş

İlgili Haberler

Dolar/TL bugün ne kadar? (26 Aralık 2025 Dolar - Euro fiyatları)

08:52 - Ekonomi

Çeyrek, gram ve yarım altın fiyatları bugün ne kadar? (26 Aralık 2026 güncel altın satış fiyatları)

08:49 - Ekonomi

GTO’da yılın son meclis toplantısı yapıldı

12:05 - Ekonomi

Dolar/TL bugün ne kadar? (25 Aralık 2025 dolar - Euro fiyatları)

08:47 - Ekonomi

Altın fiyatları güne nasıl başladı? İşte 25 Aralık 2025 çeyrek, gram ve yarım altın satış fiyatları

08:42 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Yardım Etmek İsteyen Gence Saldırı!

18:30 - Asayiş

Baba-Oğul kavgası kanlı bitti: Baba ağır yaralandı

18:21 - Asayiş

Bir bardak çay değil, Kurşun servis edildi: 2 ölü, 1 yaralı!

18:15 - Asayiş

SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu: "Ticarileşemeyecek projenin destek görmesi mümkün değil"

17:45 - Gündem

Türkiye’nin ilk serebral palsili uzay mühendisi Karakaş, Konukoğlu’nu ziyaret etti

17:35 - Gündem