Diyetisyen Sena Çelebi’den terletmeyen egzersiz önerisi

Liv Hospital Gaziantep Beslenme ve Diyet Kliniği'nden Diyetisyen Sena Çelebi, Ramazan ayında su tüketimi ve egzersiz yapmanın önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Gündem - 1 yıl önce

Liv Hospital Gaziantep Beslenme ve Diyet Kliniği'nden Diyetisyen Sena Çelebi, Ramazan ayında su tüketimi ve egzersiz yapmanın önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Ramazan ayında nasıl egzersiz yapılabileceğini anlatan Liv Hospital Gaziantep Beslenme ve Diyet Kliniği'nden Diyetisyen Sena Çelebi, “Karaciğerimizde ve kaslarımızda depo edilen şeker azaldığı ve terle kaybedilen su miktarı arttığı için, yüksek yoğunluklu egzersizler tercih edilmemelidir. Oruçluyken terletmeyen egzersizler, örneğin, pilates, yoga, reformer pilates, düşük tempolu yürüyüş veya yüzme gibi düşük şiddetli aerobik egzersizler yapılabilir” dedi.

Suyun, hayatta kalmamız için en az oksijen kadar gerekli olduğundan bahseden Dyt. Çelebi, “Ortalama olarak yetişkin bir bireyin vücut ağırlığının yüzde 55-75'i sudur. Suyun; vücut ısısının dengelenmesi, besinlerin sindirimi ve emilimi sırasında hücrelere taşınması, toksinlerin vücuttan arındırılması gibi birçok görevi vardır. Vücuttaki sıvı miktarının yüzde 20 azalması ise hayati risk oluşturur. Ramazan ayı ile su alımımız azalır; bu nedenle sahurda ve iftarda su vazgeçilmezimiz olmalıdır. 2-2,5 litre kadar içmeye özen gösterilmelidir” şeklinde konuştu.

"İftar ve sahur arası su ihtiyacı karşılanmalı"

Uzun süren susuzluk sonrası su tüketiminin nasıl olması gerektiğine değinen Dyt. Çelebi, “Oruç tutulurken ortalama 15 saate yakın su tüketiminin olmamasından dolayı iftar ile sahur arasındaki 6-7 saatlik sürede günlük su ihtiyacının karşılanması gerekmektedir. Günlük sıvı ihtiyacının 2,5-3 litre arasında değiştiği düşünülürse, bu miktarın üçte ikisini iftar ve iftardan sahura kadar olan zaman diliminde tüketilmesi gerekir. Sahurda ise üçte birlik kısmının tüketilmesi doğru olacaktır. 7 saatlik besin ve sıvı alımının olduğu bu arada 30 dakikalık periyodlar ile birer bardak su içmek günlük sıvı ihtiyacımızı karşılamamızı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

"Ayran ve cacık sıvı alımına destek sağlar"

İftar ve sahurda sıvı alımını artırmak için doğru besinleri tüketmenin de oldukça önemli olduğunu dile getiren Çelebi, “İftarda hoşaf, komposto, ayran ve cacık gibi su oranı yüksek olan besin alternatiflerini öğün planlamasında bulundurmak günlük sıvı ihtiyacımızı karşılamamıza yardımcı olacaktır. İftardan sahura kadar olan bu arada şeker içeriği yüksek olan gazlı içecekleri ve yağ içeriği yüksek besinler tüketmek susuzluk hissinin daha çok ve çabuk oluşmasına sebep olur. Bu nedenle hoşaf ve komposto yapımında ilave şeker kullanılmamalıdır” ifadelerini kullandı.

"Yüksek yoğunluklu egzersizler yapılmamalı"

Oruç tutarken hafif egzersizler tercih edilmesi gerektiğine dikkat çeken Dyt. Çelebi, şu bilgileri paylaştı:

“Karaciğerimizde ve kaslarımızda depo edilen şeker azaldığı ve terle kaybedilen su miktarı arttığı için, yüksek yoğunluklu egzersizler tercih edilmemelidir. Oruçluyken terletmeyen egzersizler, örneğin pilates, yoga, reformer pilates, düşük tempolu yürüyüş veya yüzme gibi düşük şiddetli aerobik egzersizler yapılabilir.”

"İftardan 30-40 dakika sonra yürüyüş yapılabilir"

İftar sonrası sahura kadarki süre zarfında da egzersizler yapılabileceğinin altını çizen Dyt. Çelebi, “Hazımsızlık ve şişkinlik sorunu yaşamamak için iftar bittikten 30-40 dakika sonra tempolu yürüyüş ve ev içinde uygulanabilecek egzersizler yapılabilir. İftarla spor arasında geçen sürede en az 500 ml'ye yakın su tüketimini gerçekleştirmeye özen gösteriniz. Bu durum vücutta enerji yakımına da yardımcı olacaktır. Egzersiz sonrası vücutta sıvıyla birlikte mineral kaybı da olacağı için bu kaybı dengeleyebilmek için 1 şişe sade doğal maden suyu veya limonlu suya yer ayırabilirsiniz” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Bağ evi cinayetinin şok eden detayları ortaya çıktı

2023-03-27 12:27 - Gündem

Gaziantep’te bağ evinde dehşet: 1 ölü, 1 yaralı

2023-03-26 23:39 - Asayiş

Baraklı İş Adamı Metin Ünal'ın Aday Adaylığı Heyecan Yarattı

2023-03-30 12:13 - Siyaset

NASIL SEÇECEĞİZ

2023-03-27 14:21 - Siyaset

Düğün İçin Tarihi Mekanların Sunduğu Hizmetler

2023-03-28 13:12 - Yaşam

Gaziantep’te Defin Listesi 25 Mart Cumartesi

2023-03-25 17:50 - Defin Listesi

Çocuk Müzesinde 24 Ülkeye Ait Geleneksel Kıyafetler Sergileniyor

2023-03-28 11:55 - Kültür

Vatikan, Parthenon heykellerini Yunanistan'a iade etti

2023-03-25 15:38 - Kültür

Fatma Girik'in annesi 99 yaşında vefat etti

2023-03-28 21:09 - Magazin

Ekmek satma kavgasında silahlar konuştu! 1 ölü, 1 yaralı

2023-03-25 12:23 - Asayiş

İlgili Haberler

SANKO Okulları Türkiye derecelerine bir yenisini ekledi

17:49 - Gündem

Şahinbey’de baharın gelişi yağlı köfte yarışması ile kutlandı

17:44 - Gündem

GSO heyetinden belediye başkanlarına hayırlı olsun ziyaretleri

17:28 - Gündem

GAÜN’de hıdırellez coşkusu

17:23 - Gündem

Gastronomi Ödülleri sahiplerini buluyor

17:14 - Gündem

Günün Manşetleri

Gaziantep’te Nöbetçi Eczaneler 06 Mayıs Pazartesi

17:59 - Sağlık

Gaziantep’te Defin Listesi 06 Mayıs Pazartesi

17:56 - Defin Listesi

SANKO Okulları Türkiye derecelerine bir yenisini ekledi

17:49 - Gündem

Şahinbey’de baharın gelişi yağlı köfte yarışması ile kutlandı

17:44 - Gündem

İslahiye Devlet Hastanesinde endişeli bekleyiş

17:38 - Asayiş