?>

Dışişleri’nden BM’nin Kıbrıs konusunda atamasına ilişkin açıklama

Siyaset - 2 yıl önce

Dışişleri Bakanlığından, BM Genel Sekteri tarafından eski Kolombiya Dışişleri Bakanı Angela Holguin Curllar’ın Kıbrıs konusunda ’Şahsi Temsilci’ atanmasıyla ilgili açıklama yapıldı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, atamaya iki koşul ile rıza verildiği vurgulanarak, “Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Kolombiya eski Dışişleri Bakanı Maria Angela Holguin Cuellar’ı Kıbrıs konusunda Şahsi Temsilci olarak atadığını açıklamıştır. Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı, söz konusu atamanın yapılmasına iki koşul ile rıza vermiştir. Bunlardan ilki, Şahsi Temsilci’nin görev yönergesinin Ada’daki iki taraf arasında yeni resmi çözüm müzakerelerinin başlatılmasına ilişkin olarak ortak zemin bulunup bulunmadığının araştırılmasıyla sınırlı kalmasıdır. İkincisi ise, Şahsi Temsilci’nin görev yönergesinin süresinin altı ayı aşmamasıdır. Nitekim, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Tatar da bu hususun altını çizmiştir” ifadelerine yer verildi.

"İki toplumlu federasyon arayışına yönelik bir sürece bir kez daha girişilmesi söz konusu olmayacaktır"

Kıbrıs’ta yeni müzakerelerin önkoşulunun Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği olduğu belirtilen açıklamada, “Esasen, Ada’daki iki taraf arasında ortak zeminin var olmadığı gerçeği BM Genel Sekreteri’nin raporlarında da belirtilmektedir. Yarım asırdan uzun bir süredir müteaddit defalar müzakere edilmiş ve Rum tarafının uzlaşmaz tutumu nedeniyle asla hayata geçirilememiş olan federal çözüm modelinin güncelliğini yitirmiş ve tüketilmiş olduğu apaçık ortadadır. Bundan böyle Kıbrıs’ta herhangi bir yeni müzakere sürecinin başlamasının vazgeçilmez önkoşulu, Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesidir. Bu itibarla, iki taraf arasında ortak zemin oluşabilmesi ancak bu anlayış çerçevesinde mümkün olabilecek; ömrü tükenmiş iki kesimli, iki toplumlu federasyon arayışına yönelik bir sürece bir kez daha girişilmesi söz konusu olmayacaktır” ifadeleri kullanıldı.

"Şahsi Temsilci’nin 6 aylık görev süresinin ziyadesiyle yeterli olacağı açıktır"

Açıklamada, “Hal böyle iken, Ada’daki iki taraf arasında yeni resmi çözüm müzakerelerinin başlatılmasına ilişkin olarak ortak zemin bulunup bulunmadığı hususunun herhangi bir yanlış anlamaya mahal vermeyecek şekilde tespiti için Şahsi Temsilci’nin 6 aylık görev süresinin ziyadesiyle yeterli olacağı açıktır. Şahsi Temsilci Sayın Holguin Cuellar’a yeni görevinde başarılar diliyor, hazırlayacağı raporun tarafların tutumlarını ve Ada’daki gerçekleri nesnel bir şekilde yansıtması, gerekli sonuçları çıkarması ve bu sonuçlar temelinde gelecekte izlenebilecek gerçekçi hareket tarzının ne olabileceğini kayıt altına alması beklentimizi vurguluyoruz” denildi.

Haftanın Öne Çıkanları

Kapısına kadar gelen tilkiyi elleriyle besledi

2024-01-04 10:39 - Teknoloji

Türkiye’nin insanlı ilk uzay yolculuğunun saati açıklandı

2024-01-05 04:08 - Teknoloji

GİBTÜ’den "Yapay Zeka Çağında: Dijital Medya ve Siber Güvenlik" paneli

2024-01-04 16:10 - Eğitim

DAKAF’24 kapılarını ziyaretçilere açtı

2024-01-03 16:09 - Kültür

Diyarbakır’da “Eskimeyen Ezgiler” dinleyiciyle buluştu

2024-01-04 13:38 - Kültür

DAKAF’24 Fuarına yoğun ilgi

2024-01-04 17:38 - Kültür

Körfez’de vatandaşlar bu ay sanata doyacak

2024-01-03 09:39 - Kültür

Tunceli’de "Deprem Dirençliliği Paneli" düzenlendi

2024-01-03 17:10 - Eğitim

DAKAF24’te İpekyolu farkı

2024-01-03 18:09 - Kültür

Cizre’de tarihi Abdaliye Medresesi’nin duvarı tehlike saçıyor

2024-01-03 15:39 - Kültür

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanı, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack’ı Kabul Etti

19:02 - Siyaset

CHP’li Seydi Ahmet Keleş: “Türkiye Cumhuriyeti Hepimizindir; Cumhuriyet Halk Partisi Bu Ülkenin Sigortasıdır”

12:08 - Siyaset

Nizip Belediye Başkanı Doğan'dan Başkan Yavaş'a ziyaret

13:55 - Siyaset

AK PARTİ GAZİANTEP İL DANIŞMA MECLİSİ YİNE DOLU DOLU GEÇTİ

20:06 - Siyaset

Sermaye, üretim için değil kısa vadeli faiz getirisi için geliyor

10:29 - Siyaset

Günün Manşetleri

NTO başkanı Özyurt: Ni̇zi̇p’i̇n Ocak–Kasım i̇hracatı 316 mi̇lyon 57 bi̇n dolar

14:51 - Ekonomi

Kuzeninin kullandığı tırın altında kalan 10 yaşındaki bisikletli Muhammed kurtarılamadı

14:26 - Asayiş

Samsun’da iki kardeşten 14 bıçak darbesi: 1 ağır yaralı

14:11 - Asayiş

Gaziantep'e Yeni Elektrikli Otobüsler Geldi: "Sıfır Emisyon" Dönemi Başlıyor

13:51 - Gündem

Hediye bağlama ile başlayan müzik tutkusu 61 yıldır sürüyor

13:41 - Gündem