Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola Meclisi Genel Kuruluna hitap etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Angola Meclisine hitaben yaptığı konuşmada, “Bağımsızlığını elde ettiği 11 Kasım 1975'ten bu yana pek çok zorluğun üstesinden gelen Angola halkının birlik ve beraberlik içinde aydınlık yarınlarını da inşa edeceğine inanıyoruz. Tür

Siyaset - 3 yıl önce

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Angola, Togo ve Nijerya'yı içeren Afrika turunun ilk durağı olan Angola'da temaslarına devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço'nun davetlisi olarak resmi ziyarette bulunduğu ülkede Angola Meclisi Genel Kuruluna hitap etti. Türkiye'den Angola'ya ilk kez cumhurbaşkanlığı düzeyinde bir ziyaret yapıldığını belirten Erdoğan, “Değerli dostum Cumhurbaşkanı Lourenço'nun davetine icabetle gerçekleştirdiğim ziyaret vesilesiyle Angola Ulusal Meclisinde sizlerle birlikte olmaktan büyük bahtiyarlık duyuyorum. Buradan, ülkem ve milletim adına sizlerin şahsında Angola halkına en kalbi selamlarımı iletiyorum. Coğrafi bakımdan ülkelerimiz arasında yaklaşık 6 bin kilometre mesafe olsa da kalplere sınır çizilemeyeceğini biliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola Ulusal Meclisinin 220 üyesinin Angola'nın ekonomik ve insani kalkınmasında oynadığı yapıcı rolü yakından takip ettiklerini dile getirerek, “Bağımsızlığını elde ettiği 11 Kasım 1975'ten bu yana pek çok zorluğun üstesinden gelen Angola halkının birlik ve beraberlik içinde aydınlık yarınlarını da inşa edeceğine inanıyoruz. Türkiye olarak kalkınma yolculuğunda dost Angola'nın yanında olmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

“Tarihinde sömürgecilik lekesi bulunmayan bir milletiz”

Afrika kıtasının Türkiye'nin en köklü ilişkilere sahip olduğu coğrafyalardan biri olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimizin Afrika halklarıyla münasebetlerinin geçmişi 10. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Bu ortak tarihimizin en önemli özelliği ise karşılıklı saygıya, samimiyete, iş birliğine ve kardeşliğe dayanmasıdır. Tarihinde sömürgecilik lekesi bulunmayan, kolonyalizm utancı olmayan bir milletiz. Bunun yanında bir asır önce zaferle taçlandırdığı İstiklal Harbi'ni dönemin emperyalistgüçlerine karşı yürütmüş bir ülkeyiz. Bugün de ‘Dünya beşten büyüktür' diyerek küresel sistemdeki adaletsizliklere karşı mücadele ediyoruz. İnsanlığın kaderinin 2. Dünya Savaşı'nın galibi bir avuç ülkenin insafına bırakılamayacağını, bırakılmaması gerektiğini savunuyoruz” dedi.

Türkiye'nin Afrika kıtasına olan Batı merkezli oryantalist yaklaşımı reddettiğini aktaran Erdoğan, “Afrika kıtasındaki tüm halkları dostumuz olarak görüyoruz, muhabbetle bağrımıza basıyoruz. Kıtayla ilişkilerimizi ilerletirken Afrikalı kardeşlerimizin engin birikimlerinden istifa etmeyi arzu ediyoruz. Ülkemizin stratejik ortağı olan Afrika'ya olan özellikle muhabbetin geçici ve menfaat eksenli olmadığını gösterdik” ifadelerini kullandı.Türkiye'nin Afrika'nın sahip olduğu önemin farkında olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye tarihiyle, kültürüyle, insanıyla Afrika kıtasının tüm dünyaya kattığı zenginliklerin ve her alandaki muazzam potansiyelinin bilincindedir. Türkiye, 33 milyonu bulan nüfusu, dinamik ekonomisi, çalışkan insanları, vizyoner siyasi liderliğiyle Angola'nın büyük, güçlü ve onurlu bir ülke olduğunun şuurundadır. İkili ilişkilerde bir taraf kazanırken diğerinin kaybettiği, birinin üretici, diğerinin sürekli tüketici olduğu bir denklemi asla kabul etmiyoruz. Bizim amacımız birlikte kazanmak, birlikte kalkınmak, birlikte büyümek, birlikte yol yürümektir” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Özel SANKO Okulları Danışma Kurulu Başkanı Jülide Konukoğlu görevini Zeynep Konukoğlu’na devretti.

2021-10-11 22:45 - Gündem

Mevlid Kandili yarın idrak edilecek

2021-10-16 22:06 - Gündem

Otomobile silahlı saldırı: Baba öldü, oğlu ağır yaralandı

2021-10-12 14:05 - Gündem

Gaziantepspor bitti sorunları sürüyor

2021-10-11 22:07 - Spor

Gaziantep'te genç bir kızın kaçırılması son anda engellendi!...

2021-10-14 22:44 - Gündem

Gaziantep Elektrik Kesintisi 15 Ekim Cuma

2021-10-14 18:37 - Elektrik ve Su

Erdemoğlu Türkiye Zirvesinde

2021-10-17 17:28 - Gündem

Öğretmenin hız motoruyla feci ölümü

2021-10-17 21:36 - Gündem

Lüks Araçta Ölümüne Kavga

2021-10-18 13:19 - Gündem

17 yaşındaki genç, motosikletiyle yaptığı kazada hayatını kaybetti

2021-10-13 12:45 - Gündem

İlgili Haberler

Murat Kurum, Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi’ni ve Beyoğlu esnafını ziyaret etti

21:08 - Siyaset

Sanatçı Davut Güloğlu Yeniden Refah Partisi’nden belediye başkan adayı oldu

20:38 - Siyaset

AK Parti’de 3’ü büyükşehir 15 belediye başkanı tekrar aday gösterildi

18:39 - Siyaset

Plan ve Bütçe Komisyonu toplandı

13:39 - Siyaset

Pazar esnafı yerel yönetimler için Hatipoğlu’na dert yandı

12:08 - Siyaset

Günün Manşetleri

Gaziantep’te Nöbetçi Eczaneler 03 Mayıs Cuma

17:45 - Sağlık

Gaziantep’te Defin Listesi 03 Mayıs Cuma

17:42 - Defin Listesi

Bayram tatili ihracatı sekteye uğrattı

15:17 - Gündem

Zeki Demirkubuz GAÜN öğrencileriyle bir araya geldi

15:04 - Gündem

Şahinbey Belediyesi’nden öğrencilere sınav desteği

14:58 - Gündem