Çukurova'da tıbbi ve aromatik bitki ekim alanı genişliyor

Türkiye'nin verimli topraklarına sahip Çukurova'da, tıbbi ve aromatik bitkilerin ekim alanlarının projeler dahilinde genişletilerek bölge çiftçisine yüksek gelir sağlanması amaçlanıyor.

Ekonomi - 3 yıl önce

Adana
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Çukurova'da tıbbi ve aromatik bitki ekim alanı genişliyor Türkiye'nin verimli topraklarına sahip Çukurova'da, tıbbi ve aromatik bitkilerin ekim alanlarının projeler dahilinde genişletilerek bölge çiftçisine yüksek gelir sağlanması amaçlanıyor. ( Eren Bozkurt - Anadolu Ajansı )

Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ülke ve bölge ekonomisine önemli katkı sağlamak için geçen yıl Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesi'ni hayata geçirdi.

Çalışma kapsamında çiftçiye dağıtılan yaklaşık 850 bin tıbbi ve aromatik bitki fidesi, 8 ilçedeki üreticiler tarafından ekildi.

Özellikle kırsal alanda ekim alanının genişletilmesi amaçlanan tıbbi ve aromatik bitkilerle, Çukurova çiftçisine dar alanda yüksek gelir kazandırılması hedefleniyor.

"Adana'nın geçmişinde tıbbi ve aromatik bitkilerle bağı var"

Adana Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, AA muhabirine, kentte yaklaşık 500 dekarda tıbbi ve aromatik bitki bahçeleri kurulduğunu söyledi.

Bu alanlarda fidan dikimlerinin gerçekleştiğini vurgulayan Tekin, bakım ve gelişme aşamalarının devam ettiğini aktardı.

Tıbbi ve aromatik bitkilerin kadın çiftçiler için daha önemli olduğuna dikkati çeken Tekin, "Projelerimizin büyük bir çoğunluğu kadın çiftçilerimizin elinde gerçekleşiyor. Bu projedeki amacımız Adana'daki tıbbi ve aromatik bitkiler algısını değiştirmek. Adana'da da tıbbi ve aromatik bitkilerin olabileceğini ve üretimin daha yoğun bir şekilde yapılacağın sergilemek. Önümüzdeki yıl Saimbeyli, Feke, Tufanbeyli, Kozan, Pozantı ve Aladağ gibi ilçelerimizde hem belediyelerimizle hem de bakanlığımızın verdiği desteklerle bu alanları 3-4 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Bu yıl 500 dönüm olan ekim alanını önümüzdeki yıl bin dönümün üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Hedefimizi inşallah gerçekleştireceğiz." diye konuştu.

Projenin Çukurova, Sarıçam, Yüreğir, Kozan, İmamoğlu, Aladağ, Saimbeyli, ve Feke ilçelerinde uygulandığını kaydeden Tekin, şunları aktardı:

"Bu proje kapsamında melisa, adaçayı, kekik, biberiye, ölmez otu, papatya, tıbbi nane ve buna benzer bitkilerin ekimini gerçekleştirdik. İnşallah bu projede başarılı olacağız. Adana'nın geçmişinde tıbbi ve aromatik bitkilerle bağı var. Bu bağı güçlendirerek tekrar hayata geçireceğiz. Şu an fidelerimiz gelişim aşamasında. İnşallah önümüzdeki yıl fideler geliştikten sonra verim alınmaya başlanacak. Tıbbi ve aromatik bitkiler adından anlaşılacağı gibi özellikle tıpta alternatif olarak kullanılıyor. Ayrıca gıda sanayisinde kullanılıyor. Özellikle bir çok ilacın ham maddesi. Normalde doğada bulunan bu bitkilerin geliştirilerek ekonomiye kazandırılması amaçlanmıştır. Özellikle de ilaç ve kozmetik sanayisinde aktif olarak kullanılmaktadır. Bu tür sektörlerin ana ham maddesidir."

"Türkiye'de en önemli iller arasında yer alacağına inanıyoruz"

Tekin, tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda yoğun bir talep olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Tıbbi ve aromatik bitkilere yönelimin nedenlerinden birisi de son dönemde salgında ortaya çıkan bağışıklığın doğal kazanılması ve direncin artırılmasına yönelik algının oluşmuş olması. İnsanlar yoğun bir şekilde tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda arayış içerisine girdiler. Biz de bu talebi karşılamak üzere arzı oluşturmaya çalışıyoruz. Adana tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda Türkiye'de en önemli iller arasında yer alacağına inanıyoruz. Hedefimiz Türkiye'de birinci sıraya yerleşmek. Türkiye'nin ihtiyacı olan tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda elimizden geldiğince tedariki sağlayacağız."

Tarım ve Orman Bakanlığının tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda desteklerini son derece artırdığını vurgulayan Tekin, "Adana'da geçmişten bugüne doğadan elde edilen tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi ve sanayiye kazandırılması için ciddi çalışmalar var. Bu doğal ortamda ve kültürel olarak yetiştirdiklerimizi bir araya getirip daha büyük bir pazar oluşturmak istiyoruz. Amacımız çiftçimizin daha yüksek gelir elde edip, kazancını ve refah seviyesini yükseltmesi, küçük alanlarda daha yüksek gelir elde edecek çiftçilerimize kavuşmak, normalde dekara 300 lira kazanılan yerde kazancı bin liranın üzerine çıkarmak ve çiftçilerimizin refah seviyesini yükseltmek olacaktır." şeklinde konuştu.

"Verim beklediğimizden çok iyi"

Çiftçi Sibel Güneş de yaklaşık 20 dekar alanda tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştirdiklerini aktardı.

Altın otu, adaçayı, melisa, lavanta ve papatya yetiştirdiklerini belirten Güneş, şunları kaydetti:

"Yöremizde farklı bitkiler yetiştirmek hedefindeyiz. Toprağı çok seviyorum. Pandemi ile birlikte insanlar doğallığa yöneliyor. Organik olsun diye bir aşkla bu işe girdik. Bahçeyi geçen yıl ekmeye başladık. Öncesinde hazırlıklarımız vardı. Geçen yıl 5 dönüm alanda altın otu ektik, denemelerimizi yaptık. Bu yıl sağ olsun Tarım ve Ormancılık İl Müdürlüğümüzün destekleriyle çeşidi artırdık ve 20 dönüme çıktık. Bu yıl yüzde 20 verim almamız gerekirken yüzde 50 verim aldık. Çukurova'nın verimli topraklarında çok güzel oldu. Bu yıl ilk yağ hasadımızı yapacağız. Verim beklediğimizden çok iyi. Yan tarafımızda 20 dönüm daha arazimiz var. Bir sonraki yıl yan taraftaki 20 dönümü de katarak 40 dönümle devam edeceğiz."

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep'te polis boğazından bıçaklandı

2021-06-16 17:04 - Gündem

Gaziantep'te Market sahibinin kafasından silahla vurularak öldürüldü..

2021-06-16 18:52 - Gündem

Karne hediyesi Şahinbey’den…

2021-06-21 01:41 - Gündem

Gaziantep'te ev alacaklar dikkat! 388 TL taksitle satılacak

2021-06-15 18:21 - Gündem

Gaziantep'te görev yapan polisin intihar mektubu

2021-06-19 14:30 - Gündem

Feci kazada hayatını kaybedenlerin cenazeleri ailelerine teslim edildi

2021-06-15 17:00 - Gündem

Bedir Un sahibi Nizamettin Yılmaz’ın evlat acısı-

2021-06-20 23:23 - Gündem

Gelin ve damat düğünü bırakıp hastaneye koştu

2021-06-19 15:04 - Gündem

Cengiz Gökçek Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde şok istifa

2021-06-21 18:00 - Sağlık

Gaziantep'te köy muhtarı öldürüldü

2021-06-17 15:42 - Gündem

İlgili Haberler

05 Haziran 2024 Türkiye'de altın fiyatları!

09:09 - Ekonomi

05 Haziran 2024 Türkiye'de döviz fiyatları!

09:04 - Ekonomi

04 Haziran 2024 Türkiye'de altın fiyatları!

09:15 - Ekonomi

04 Haziran 2024 Türkiye'de döviz fiyatları!

08:50 - Ekonomi

03 Haziran 2024 Türkiye'de altın fiyatları!

09:54 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Gaziantep’te Nöbetçi Eczaneler 05 Haziran Çarşamba

18:04 - Sağlık

Gaziantep’te Defin Listesi 05 Haziran Çarşamba

18:01 - Defin Listesi

Sürpriz görüşme! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meral Akşener'i kabul edecek

17:53 - Gündem

Oğuzeli MYO öğrencilerine atış eğitimi verildi

17:46 - Gündem

Şehitkamil Belediyesi, Dünya Çevre Günü'nde miniklere doğayı sevdirdi

17:40 - Gündem