?>

Çocuklar için dijitalleşmenin karanlık yüzü

Kasım ayında Avrupa Parlamentosu'nda yapılan açıklamada online mecralarda yer alan içeriklerin endişe ve strese neden olabileceğini ancak teknoloji ile bu sorunları aşmanın mümkün olduğunu ifade etti.

Yaşam - 4 yıl önce

Facebook ispiyoncusu Frances Haugen, kasım ayında Avrupa Parlamentosu’na yaptığı açıklamada, online mecralarda kişilerin zarar görmesini engellemek için daha fazlasının yapılması gerektiğini dile getirdi. Haugen’ın endişeleri arasında çocukların alabileceği zararlar da vardı. Instagram algoritmalarının tehlikesinin altını çizmek amacıyla, sağlıklı yiyeceklerle ilgili paylaşımların, yeme bozukluklarıyla ilgili paylaşımlar yapan kişilerle bağlantı oluşturabildiğini belirtti.

ÇOCUKLAR HAYATLARINI KAYBEDİYOR

Daha sonra Financial Times’a yaptığı açıklamada, çocukların bu tür paylaşımlar nedeniyle hayatlarını kaybedebildiğini söyledi.

Akıllı telefonlarla geçirilen süre korona virüs pandemisinde uygulanan karantinalarla birlikte yükselişe geçti. Bu durum da gençlerin teknoloji kullanımıyla ilgili endişeleri yeniden gün yüzüne çıkardı. Özellikle de ergenlik çağındaki gençlerin telefonlarıyla geçirdiği zamanın, mental sağlık üzerindeki etkisine dikkat çekildi. 2019 yılında Oxford Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışma ise gençlerin mental sağlığı ve akıllı telefon arasında bir bağ bulamadı. Araştırmanın sonucunda, “dijital ekranda geçirilen zamanın psikolojik sağlığı etkileyip etkilemediği ve nasıl etkilediği konusunda henüz bir kanaat oluşmadı” dendi.

GERÇEK RİSK İZLENEN İÇERİKLERDEAncak bazı uzmanlar gerçek risklerin telefonla geçirilen süreden değil, izlenen içeriklerden ve aktivitelerden kaynaklandığını dile getirdi.

Oxford araştırmasının yazarlarından Amy Orben, “20 dakika yoga yapmak için bir iPad kullanırsanız, bu kişilerin kendilerine zarar verdikleri görsellere bakmaktan çok daha farklı” dedi. Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu’ndan Daniel Kardefelt-Winther da aynı fikirde. Uzman, “çocukların dijital mecralardaki farklı deneyimlerine bakarsanız, mental sağlık etkilerini buralarda bulabilirsiniz” dedi. Sosyal medya bu sorunların birçoğunu bünyesinde barındırıyor. Bu mecralarda gençler kendilerini yaşıtlarıyla ya da ünlülerle karşılaştırarak, özgüven düşüklüğü ya da stres yaşayabiliyor.

İngiltere Kamu Sağlığı Topluluğu (RSPH) tarafından yapılan bir araştırma, İngiltere’de gençlerin sıklıkla kullanılan sosyal medya platformları nedeniyle endişe duygularını daha fazla yaşadığını ortaya koydu. Tallinn Üniversitesi Kamu Sağlığı Profesörü Merike Sisask, “insanlar sosyal medyada yalnızca iyi yönlerini sergiliyor” dedi. Devamında “bu da çocuklar için stres verici olabiliyor” ifadesini kullandı. Bu nedenle RSPH sosyal medya platformlarında değişimlerin gerçekleşmesini önerdi. 

Bunlar arasında fazla sosyal medya kullanımında bildirim gelmesi, dijital olarak değiştirilmiş fotoğrafların bu ibareyle paylaşılması ve okullarda güvenli sosyal medya kullanımının öğretilmesi yer aldı. Düzenleyiciler de harekete geçmeye başladı. İngiltere’de yaşa uyumlu şekilde tasarım kurallarını belirleyen kanun şirketlerin çocukların konumlarını izlemesini, içerikleri kişiselleştirmesini ya da reklam verilmesini yasaklıyor.

SİBER ZORBALIK ÖRNEKLERİNDEN BİRİAncak bazı araştırmacılar psikolojik olarak zarar veren online deneyimlerin çok daha hibrit bir yaklaşım gerektirdiğini savunuyor. Bunun nedeni ise bu içeriklerin gerçek dünyada yaşanan istismarlarla ilişkili olması. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre siber zorbalık ise bunun örneklerinden bir tanesi. Online mecralarda bu tür istismarlar, çok daha kolay yapılabiliyor. Kardefelt-Winther, “online dünya var olan suçların ve negatif deneyimlerin bir uzantısını sunuyor” dedi ve siber zorbalığın gerçek hayattaki zorbalıktan çok daha zararlı olabileceğini belirtti.

Pandemiyle birlikte eğitimin de online mecralara taşınması, siber zorbalık vakalarının sayısını artırdı. ABD ve İsrail merkezli L1ght’a göre online yazışmalarda gençler arasında nefret söylemleri, karantina döneminde %70 arttı. Ancak dijital teknolojiler gençler için mental sorunlara neden olsa da, çözüm de sunabiliyor. Örneğin dijital fenotip yöntemi, gerçek zamanlı olarak mental rahatsızlıkların online semptomlarını takip edebilme imkanı tanıyan yeni bir yöntem.

Teknoloji aynı zamanda gelişmekte olan ülkelerde ve düşük gelirli komunitelerde mental sağlık hizmetlerine erişebilme potansiyelini artırıyor. Bu dijital müdahalelerin çok karmaşık olmasına da gerek yok. University of Washington Psikiyatri Profesörü Pamela Collins, “insanlar ilk başta indirmek için bir akıllı telefona ihtiyaç duyduğunuz gösterişli bir mobil uygulama olduğunu düşünüyor ancak burada bir terapiste bağlanmanızı sağlayan bir telefondan bahsediyoruz” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep’te 1,5 milyon TL’lik film gibi kuyumcu soygunu

2022-01-25 15:33 - Gündem

Gaziantep'te Elektrik Kesintisi 26 Ocak Çarşamba

2022-01-25 18:25 - Elektrik ve Su

Gaziantep'te Elektrik Kesintisi 31 Ocak Pazartesi

2022-01-30 18:30 - Gündem

Gaziantep'te kuyumcu dükkanından 1. 5 kilogram altın çalındı

2022-01-25 12:56 - Gündem

Gaziantep'te Elektrik Kesintisi 27 Ocak Perşembe

2022-01-26 18:18 - Elektrik ve Su

Gaziantep Otogarı çökme ihtimaline karşı boşaltılıyor

2022-01-26 14:46 - Gündem

Elektrik faturalarında geri adım sinyali

2022-01-25 11:15 - Gündem

Gaziantep için ‘Turuncu kod’ uyarısı.Yoğun kara dikkat

2022-01-25 22:45 - Gündem

Gaziantep’te okullar ne zaman açılacak?

2022-01-28 13:53 - Gündem

Gaziantep’te sokak ortasında silahlı saldırı: 2 yaralı

2022-01-27 00:05 - Gündem

İlgili Haberler

Gaziantep’te şiddetli sağanak hayatı olumsuz etkiledi

21:17 - Yaşam

Güney Kore'nin açıkladığı ‘Kuraklık' çalışması Adanalıları endişelendirdi

11:12 - Yaşam

Adana'nın Sümela'sı 'Sin Manastırı' turizme kazandırılmayı bekliyor

10:53 - Yaşam

Paslanmaz Su Deposu ve Paslanmaz Reaktör Bakımı Nasıl Yapılır?

11:47 - Yaşam

Şile’nin En Güzel 10 Plajı

11:10 - Yaşam

Günün Manşetleri

Bakan Kacır: "Su kaynaklarımızın sanayimizde etkin ve verimli kullanımını destekleyecek adımları kararlılıkla hayata geçiriyoruz"

16:17 - Gündem

Fatma Şahin'den CHP'li Başarır'a yalanlama

16:08 - Gündem

TOBB Gaziantep Genç Girişimciler Kurulu Toplantısı

16:03 - Gündem

Eşinden öğrendi, dökümü sanat eserine dönüştürüyor

15:48 - Gündem

Gaziantep'te 17 yaşındaki Eyüp Arıcı cinayetinde tutuklu sayısı 7'e yükseldi

00:57 - Asayiş