?>

Başbağlar'da katledilen 33 sivil törenle anıldı

Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde 5 Temmuz 1993'te teröristlerce katledilen 33 sivil, vahşetin 30. yılında törenle anıldı.

Gündem - 2 yıl önce

Erzincan

Başbağlar köyü meydanındaki Kültür Evi önünde gerçekleştirilen anma törenine, çok sayıda vatandaş ellerinde Türk bayraklarıyla katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda, Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından şehitler için dua edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere siyasilerin ve bürokratların gönderdiği taziye mesajları da okundu.

Erzincan Valisi Mehmet Makas, törende, bu milletin tarihin tüm zamanlarında kenetlenerek dünyaya hükmedip adalet ve hoşgörü götürdüğünü söyledi.

"Yanan da vurulan da bizim kardeşimizdir"

Birlik ve beraberliğin önemini vurgulayan Makas, "Birlik ve beraberliğe ne zaman kastedildiyse, bunun adı Madımak ve Başbağlar olsun, yanan da vurulan da bizim kardeşimizdir. İşte bu birlikteliği bozmak, bu hemhal olmayı bozmak, tek vücutluğu bozmak, dolayısıyla dünyada sömüren o emperyalist güçlerin ekmeğine bal kaymak sürmek için yapılmış hareketlerdir. Başbağlar, Madımak, Kürt, Türk, Laz, Çerkez, Alevi ve Sünni vatandaşlarımız bunun bilincindedir. Çark eskisi gibi dönmüyor 'One munite' çekilmiş durumdadır." dedi.

Dava sürecine ilişkin de Makas, "Gecikmiş ve hesabı sorulmadık hiçbir şey yoktur. 2021'de Başbağlar davası ile ilgili deliller tekrar toparlandı, dava açıldı ve biri delil yetersizliğinden beraat etti 20'si ile ilgili yargılama devam ediyor. İnsanlığa karşı yapılan bu tip suçlarda zaman aşımı ile ilgili anayasal düzenlemeyle beraber herkes müstahak olduğu suça katlanacaktır." diye konuştu.

AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman ise 30 yıl önce eli kanlı katil sürülerinin şehit ettiği vatandaşların acısının yüreklerdeki tazeliğini koruduğunu belirtti.

"Acımızı ve sızımızı diri tutacağız"

"Başbağlar Katliamı'nın acısı hiçbir zaman eskimeyecek, hafiflemeyecek, unutulmayacak ve unutturmayacağız. Acımızı ve sızımızı diri tutacağız. Şehit onların hatırasını Başbağlar ve Erzincan durdukça yaşatmaya devam edeceğiz. Onun için buradayız. Onun için birlikteyiz." diyen Karaman, böyle bir katliamda Başbağlar'ın seçilmesinin tesadüfi olamayacağını belirtti.

Karaman, "Ülkemizde kardeşi kardeşe kırdırma provası yapanları milletimiz hiç affetmedi, affetmeyecek. Dünyaya kardeşlik, birlik ve beraberliği tüm hain planlara rağmen öğreten Alevisiyle, Sünnisiyle, Türküyle, Kürtüyle bir milletin ferdi olmaktan gurur duyuyorum. Allah'a şükrediyorum." ifadelerini kullandı.

Sarıgül: "Bu kurşunlar ulusal birliğimize sıkılmıştır"

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, "Bu kurşunlar Başbağlar'da sadece benim hemşehrilerime değil, bayrağımıza, toprağımıza ve ulusal birliğimize sıkılmıştır. Şunu herkes bilmeli ki hiçbir zaman şehitlerimiz ölmez vatanımız bölünmez. Toprağımız, vatanımız ve ulusal birliğimiz söz konusu olduğu zaman biz bütün siyasi partiler el ele kol kola ve omuz omuza olacağız." dedi.

Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, ülkenin bu terör belasından kurtulacağını, hain terör örgütünün kökünün devlet tarafından kurutulacağını belirterek, "Başbağlar katliamı ile birlikte terör en aşağılık yüzünü bir kez daha sergilemiştir. Ülkemizin bölünmez bütünlüğüne göz diken hain odaklar Başbağlar’da da kardeşlik hukukumuzu bozmaya yeltenmiş fakat yaşanan büyük acılara rağmen başarılı olamamışlardır. Ülkemizi parçalamak isteyen hainler emellerine asla ulaşamadı ve ulaşamayacaktır." diye konuştu.

Katliamdan yaralı kurtulanlardan Başbağlar köyü muhtarı Ali Akarpınar ise şunları kaydetti:

"3 vatandaşımız yaralı olarak kurtuldu. Yaralılardan 2'si sonra vefat etti, bir ben varım. Hala göğsümde kurşun yaraları, sol bacağımda da bir kurşun taşıyorum. 30 yıldır bu acıyla yaşıyoruz. Son zamanlarda terörle mücadele çok iyi. Yalnız bizim sanıkları yakalasınlar. Devletimiz bu konuda son derece titiz çalışıyor. Bunlar yakalansın. Adalet önünde hesap versinler. 20 sanığın bir an önce adalet önüne çıkarılmasını istiyoruz." dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılar şehitlik anıtına geçerek, katliamda hayatını kaybedenler için dua etti.

Törene, katliamda hayatını kaybedenlerin yakınlarının yanı sıra, 3. Ordu Komutanı Korgeneral Yavuz Türkgenci, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Gazi Davut Ala, CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Kemaliye Kaymakamı İlhan Kayatürk, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Hakana Dedebağı, İl Emniyet Müdürü Bülent Şensoy, Kemaliye Belediye Başkanı Mehmet Karaman, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Haftanın Öne Çıkanları

Hastaneye kaldırılan Madonna taburcu edildi

2023-06-30 02:39 - Magazin

Gaziantep'te silahlı kavgada 3 kişi öldü, 1 kişi yaralandı

2023-07-03 10:49 - Asayiş

Göbeklitepe'de, buğday ile yapılan 100 çeşit yemeğin sunumu gerçekleştirilecek!

2023-07-05 10:34 - Kültür

LGS tercih süreci bugün başlıyor: Son gün 19 Temmuz

2023-07-03 11:38 - Eğitim

Hollanda'da başörtüsünü yasaklayan Dilan Yeşilgöz'ün babası bakın kim çıktı!

2023-06-29 18:09 - Gündem

MEB açıkladı! Deprem bölgesindeki öğretmenlere isteğe bağlı tayin hakkı tanındı

2023-07-03 23:39 - Eğitim

Türkiye'de eşsiz bir eser!

2023-07-03 17:08 - Kültür

LGS tercih süreci bugün başlıyor

2023-07-03 09:08 - Eğitim

Deprem bölgesindeki öğretmenlerin isteğe bağlı il değişikliği başvuruları 5 Temmuz’da başlayacak

2023-07-03 22:08 - Eğitim

'Meslek Liseleriyle birlikte yetişmiş insan gücüne talep artıyor'

2023-07-03 13:39 - Eğitim

İlgili Haberler

Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Hasan Altun’a teşekkür belgesi

14:44 - Gündem

Gazi̇antep Büyükşehi̇r’i̇n yeni̇ projesi̇ Şanlıdere caddesi̇ i̇le ulaşım rahatlıyor

14:37 - Gündem

Yılmaz’dan Kuzeyşehir’e ziyaret

14:16 - Gündem

Gaziantep'e Yeni Elektrikli Otobüsler Geldi: "Sıfır Emisyon" Dönemi Başlıyor

13:51 - Gündem

Hediye bağlama ile başlayan müzik tutkusu 61 yıldır sürüyor

13:41 - Gündem

Günün Manşetleri

NTO başkanı Özyurt: Ni̇zi̇p’i̇n Ocak–Kasım i̇hracatı 316 mi̇lyon 57 bi̇n dolar

14:51 - Ekonomi

Kuzeninin kullandığı tırın altında kalan 10 yaşındaki bisikletli Muhammed kurtarılamadı

14:26 - Asayiş

Samsun’da iki kardeşten 14 bıçak darbesi: 1 ağır yaralı

14:11 - Asayiş

Gaziantep'e Yeni Elektrikli Otobüsler Geldi: "Sıfır Emisyon" Dönemi Başlıyor

13:51 - Gündem

Hediye bağlama ile başlayan müzik tutkusu 61 yıldır sürüyor

13:41 - Gündem