?>

Bakan Uraloğlu: Zengezur Koridoru ile Türkiye'nin bölgedeki stratejik konumunun önemi artacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, "Zengezur Koridoru'nun işlerlik kazanmasıyla, Orta Koridor'un demir yolu ve kara yolu yük taşıma kapasitesi artacak, bu da Doğu-Batı ticaretinin artışına olumlu katkı sağlayacak." ifadesini kullandı.

Gündem - 3 yıl önce

Ankara

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yazılı açıklamasında, Zengezur Koridoru'nda mevcut durum ve yapılması planlanan çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Zengezur Koridoru'nun, Güney Kafkasya'da ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi konusunda yeni imkanlar sağlayacağını vurgulayan Uraloğlu, "Zengezur Koridoru'nun işlerlik kazanmasıyla, Orta Koridor'un demir yolu ve kara yolu yük taşıma kapasitesi artacak, bu da Pekin'den Londra'ya uzanan Doğu-Batı ticaretinin artışına olumlu katkı sağlayacak. Orta Koridor'un etkinliğinin artmasıyla hem Azerbaycan ile Hazar Denizi üzerinde geliştirilebilecek projeler hem de Nahçıvan ve Rusya ile ulaşım ve enerji alanında sağlanabilecek iş birlikleriyle ülkemizin bölgedeki stratejik konumunun önemi artacak. Ayrıca bölgede oluşacak yük hareketliliğinin ülkemizin Kafkasya sınırındaki illerinin ekonomik olarak güçlenmesinde ve bilhassa lojistik sektörüne yönelik istihdam sayılarının artışına olumlu etkileri olabileceği planlanmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Uraloğlu, hattın Ermenistan sınırına kadar olan kısmının inşaatının devam ettiğini, Horadiz'den Nahçıvan'ın Ordubad iline uzanan 166 kilometrelik yeni demir yolu inşa edileceğini bildirdi.

Hattın Ermenistan kısmının Zengezur bölgesinden geçecek olan 43 kilometrelik bölümünün inşaatı için Azerbaycan ile Rusya arasında görüşmeler yapılacağını aktaran Uraloğlu, demir yolu hattıyla paralel olarak kara yolu hatlarının da devreye girmesinin söz konusu olduğunu kaydetti.

Bölgesel ticarete olumlu yansıyacak

Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni ulaşım bağlantısı sağlayacak olan Kars-Nahçıvan Demiryolu Projesi kapsamında, iki ülke arasında yeni ulaşım bağlantısı sağlanacağına dikkati çeken Uraloğlu, şu bilgileri verdi:

"Ordubad'dan Nahçıvan'ın kuzeyinde bulunan Velidağ istasyonuna kadar olan 158 kilometrelik hat kapsamlı olarak tamir edilecek. Ayrıca hat, Velidağ'dan Ermenistan sınırına kadar 14 kilometre uzatılacak. Bu sayede Kars-Tiflis-Bakü üzerinden Gürcistan'a bağlanan yapıya alternatif olarak Kars-Dilucu üzerinden Nahcivan'a bağlanarak koridora erişmek mümkün olabilecek."

Uraloğlu, Zengezur Koridoru'nun Orta Asya, Hazar Bölgesi, Azerbaycan ve Ermenistan'ı, Türkiye'ye bağlayan sosyoekonomik, jeopolitik ve jeostratejik özelliklere sahip olması, Rusya, Azerbaycan, Türkiye ve Ermenistan arasındaki demir yolu ağını genişletmesi dolayısıyla bölgesel ticarete olumlu yansıyacağının altını çizdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Moda tasarımcısı Ayşegül Eraslan’dan rüya gibi defile

2023-06-17 14:38 - Magazin

Gaziantep'te YKS'nin ilk oturumu başladı

2023-06-17 10:55 - Eğitim

Tarihte bugün yaşanan olaylar

2023-06-17 08:03 - Kültür

Milli Eğitim Bakanı Tekin, Gaziantep’te öğrencilerle buluştu!

2023-06-15 16:22 - Eğitim

Baba-kız, adliye çıkışı takip edilerek öldürülmüş

2023-06-16 16:08 - Asayiş

19 milyon öğrenci yarın karne alacak

2023-06-15 15:28 - Eğitim

GİBTÜ’den büyük başarı!

2023-06-12 10:37 - Eğitim

Milli Eğitim Bakanı Tekin: "İlk ödevimiz bölgedeki vatandaşlarımızı mağdur etmemek"

2023-06-15 13:17 - Eğitim

190 yıllık tarihi yapının yıllardır bitmeyen restorasyonunda sona gelindi

2023-06-17 10:09 - Kültür

Tarihte bugün yaşanan olaylar

2023-06-13 08:03 - Kültür

İlgili Haberler

Yılmaz’dan kar mesaisine anlamlı teşekkür

17:01 - Gündem

Gaziantep, Dünyanın Genç Elçilerini Ağırladı

16:30 - Gündem

Araban’da Elektrik Kontağı Yangın Çıkardı

16:09 - Gündem

Araban'ın 4 bin nüfuslu kırsal mahallesinden doğalgaz talebi

16:38 - Gündem

Gaziantep'te hedef 3 milyon turist

16:31 - Gündem

Günün Manşetleri

Yılmaz’dan kar mesaisine anlamlı teşekkür

17:01 - Gündem

Şahinbey Belediye Spor, U17 güreşte grup şampiyonu

16:47 - Spor

Gaziantep, Dünyanın Genç Elçilerini Ağırladı

16:30 - Gündem

Araban’da Elektrik Kontağı Yangın Çıkardı

16:09 - Gündem

Cilt yenilemede fraksiyonel karbondioksit lazer yöntemi

14:47 - Sağlık