?>

Bakan Şimşek'ten Körfez ve enflasyon açıklaması! Tarih verdi

Ekonomi - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Körfez'den çok önemli imkanların Türkiye’ye tahsis edileceğini belirterek, "İhracatçımızın finansmana erişim sorununu büyük ölçüde çözmüş olacağız." dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, memleketi Batman'da Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir fabrikanın Ar-Ge merkezinin açılışına katıldı.Burada yaptığı konuşmada para politikasında bir rasyonelleşmeye doğru gittiklerini belirten Şimşek şunları söyledi:“Yeni dönemde bizim en büyük önceliğimiz tabii ki makro finansal istikrarın pekiştirilmesi. Onun için bildiğiniz gibi para politikasında bir rasyonelleşmeye doğru gidiyoruz. Maliye politikasında deprem etkisi, ki bir kerelik bir etkidir, onun dışında kalan alanda yine Türkiye’nin bütçe dengelerini maksim kriterleri ölçüsünde şekillendiriyoruz. Dolayısıyla bir taraftan mali disiplini tekrar tesis ediyoruz, bir taraftan para politikasında enflasyonu tek haneye düşürecek bir çaba içerisine girmiş bulunmaktayız. Bunları destekleyecek bir de yapısal reform gündemimiz var.

"ORTA VADELİ PROGRAM EYLÜL BAŞI AÇIKLANACAK"Eylülün başında orta vadeli programı açıklayacağız. Orta vadeli programda biz yapısal reformlar noktasında da yol haritamızı paylaşacağız. Dolayısıyla orta vadeli program hem özel sektör için hem kamu için önemli bir rehber, bir yol haritasını ifa edecek. Enflasyon politikasını Merkez Bankası paylaştı. 2024 ve sonrasında gerek para politikasını, gerek maliye politikasını, gerekse gelirler politikasını biz bu çerçevede şekillendireceğiz. Dolayısıyla enflasyonu tekrar tek hanelere düşürmek için bütün politika araçlarını kullanacağız.”

Bakan Şimşek, fiyat istikrarının sağlanması ile Türkiye’nin büyüme yönünde ivme kazanabileceğini kaydetti. İhracatın artırılmasına yönelik ihracatçının finansmana erişim sorununu çözmek için reeskont kredilerini 5 katına çıkardıkları kaydetti.

"ESAS ÖNCELİĞİMİZ YATIRIM"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde Körfez ülkelerine gerçekleştirilen ziyareti hatırlatan Şimşek, bunun önemli bir ziyaret olduğunu söyledi.

Buradan gelecek kaynakları ihracatçıların finansman erişimine ulaşmasındaki engellerin kaldırılmasına kanalize edeceklerini vurgulayan Şimşek şunları söyledi:“Körfez'e yaptığımız ziyaretlerde biz özellikle ihracatın finansmanını ön planda tuttuk. İnanıyorum ki Körfez merkezli finans kuruluşlarından da ihracatın finansmanına yönelik Körfez'den çok önemli imkanlar Türkiye’ye tahsis edilecek. Dolayısıyla ihracatçımızın finansmana erişim sorununu büyük ölçüde çözmüş olacağız. Tabii ihracat yapmak için üretim lazım, üretim için de yatırım lazım. Dolayısıyla bizim esas önceliğimiz yatırım. Üreten kapasiteye biz imkanları oraya kanalize edeceğiz. Teşviki oraya vereceğiz, kredi imkanlarını, sınırlı imkanları yatırımlara yönlendireceğiz”"İÇ TALEBİ DENGELEMEMİZ GEREKİYOR"“Yatırım ve üretim için istihdam ve ihracat lazım” diyen Bakan Şimşek, şöyle devam etti:

"Bu döngü Türkiye’yi müreffeh yapacaktır. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde iç talebi yeniden dengelememiz gerekiyor. Sadece krediyle, sadece iş taleple büyüye bir ekonomi sürdürülebilir bir yüksek büyümeyi yakalayamaz. Sürdürülebilir yüksek büyüme için mutlaka yatırım, istihdam, üretim ve ihracat döngüsünün öncelikle dirilmesi lazım. Bu konuda son derece kararlıyız. Vergi politikalarını, kredi politikalarını, teşvik politikalarını bütün bu hususları ona göre şekillendireceğiz.”

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep Toplu Taşıma Ücretlerine Büyük Zam: İşte Zam Sonrası Yeni Fiyatlar

2023-08-04 22:07 - Ekonomi

Tarihte bugün yaşanan olaylar

2023-08-07 08:03 - Kültür

Tarihte bugün yaşanan olaylar

2023-08-10 08:03 - Kültür

Tarihte bugün yaşanan olaylar

2023-08-05 08:03 - Kültür

Tarihte bugün yaşanan olaylar

2023-08-08 08:03 - Kültür

Mardinli çobanın Chicago'ya uzanan başarı hikayesi

2023-08-09 13:38 - Eğitim

Gaziantep'te deprem paniği!

2023-08-09 12:17 - Gündem

Son Dakika! Nizip Devlet Hastanesinde Silahlı Kavga! Çok Sayıda Yaralı var

2023-08-10 15:43 - Asayiş

Gaziantep’te iki aile arasında çıkan bıçaklı kavgada komşu hayatını kaybetti

2023-08-05 09:13 - Asayiş

Fenerbahçe'de Ryan Kent gelişmesi! Kiralanabilir

2023-08-07 10:39 - Spor

İlgili Haberler

Dolar ve Euro Bugün Ne Kadar Oldu? 19 Ocak 2026 Güncel Kurlar

08:02 - Ekonomi

Altın Fiyatlarında Son Durum: 19 Ocak 2026 Tablosu

07:57 - Ekonomi

Benzine Zam Var mı? 19 Ocak 2026 Güncel Akaryakıt Fiyatları

07:49 - Ekonomi

Kaynakların Geri Kazanımı, Mali Egemenliğin Yeniden İnşasında Kilit Adım

19:38 - Ekonomi

GTO küresel ticaretin geleceği konuşuldu

14:58 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Yılmaz’dan kar mesaisine anlamlı teşekkür

17:01 - Gündem

Şahinbey Belediye Spor, U17 güreşte grup şampiyonu

16:47 - Spor

Gaziantep, Dünyanın Genç Elçilerini Ağırladı

16:30 - Gündem

Araban’da Elektrik Kontağı Yangın Çıkardı

16:09 - Gündem

Cilt yenilemede fraksiyonel karbondioksit lazer yöntemi

14:47 - Sağlık