?>

Aydın'da üreticiler "incirler çürümesin" diye gece gündüz mesaide

Aydın'da üreticiler, dalında kuruyup düşen incirlerinin nemli topraktan etkilenip çürümemesi için gece gündüz bahçelerinde mesai yapıyor.

Ekonomi - 2 yıl önce

Aydın

Kentte, ağustos ayı boyunca devam eden yüksek nem ve 27 Ağustos Pazar günü etkili olan sağanak, incir üretimini olumsuz etkiledi.

İncir bahçelerinde sağanak sonrasında suyun çekilmesinin ardından geriye yarı yaş toprak kaldı.

Bu dönemde dalında kuruyup nemli toprağa düşen incirler, kısa sürede çürüyüp zarar görüyor. Ürünlerini korumak isteyen üreticiler, gece gündüz bahçelerde mesai yapıyor.

Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlıak, AA muhabirine, 27 Ağustos'ta bölgede etkili olan sağanağın ürünlerine zarar verdiğini söyledi.

Bölgedeki üreticilerin toplam 8-10 bin ton civarında kaybının oluştuğunu kaydeden Anlıak, şöyle konuştu:

"Yağışlardan dolayı toprak nemlendi. İncir, dünyanın en hassas meyvelerinden birisi. Dalında kuruyan incir yere düşüyor. Tabii toprakla temasını bir an önce kesmek için gece gündüz çiftçilerimiz, köylülerimiz, müstahsillerimiz bahçelerde çalışıyor. Yani bahçelerde yatıp kalkıyoruz desek daha doğru olur. Çalışma hızımızı artırdık. İncirin toprakla irtibatını kesmek için hem de havaların biraz da nemli gitmesinden dolayı, incirleri hemen toplayıp sergilerimize (kuruma alanına) taşıyoruz."

Bundan sonra hava şartlarının iyi gitmesini umduklarını kaydeden Anlıak, "İnşallah çiftçimizin yüzü güler. Çiftçinin yüzü gülmesi demek, ülkemizin yüzü gülmesi demek. Çünkü Aydın'da yetişen incirin yüzde 80'i, hatta yüzde 85'i yurt dışına gidiyor ve ekonomimize katkı sağlıyor." diye konuştu.

"Sabah ayrı akşam ayrı çalışıyoruz"

Üreticilerden Yasin Arı da ürünlerinin yağmurdan etkilendiğini söyledi.

Toprak nemli olduğu için yere düşen incirin kısa sürede çürüdüğünü anlatan Arı, "Sabah ayrı akşam ayrı çalışıyoruz. Bir yağmur oldu, kuvvetli yağmur inciri olumsuz etkiledi. Yerdeki incirler çamur oldu. O yüzden bunları ne kadar çabuk toplarsak, çürüme yapmaması bizim için o kadar iyi. O yüzden çalışma faaliyetlerini hızlandırdık." ifadelerini kullandı.

Nazilli ve Kuyucak ilçelerinde 27 Ağustos'ta sağanak etkili olmuş, dereler taşmış, bazı ev ve çiftlikleri su basmıştı. Bölgedeki incir bahçeleri de su altında kalmıştı.

Haftanın Öne Çıkanları

Yeşilçam'ın emektarı "Artist Ahmet" vefat etti

2023-08-25 14:42 - Gündem

İslahiye ve Nurdağı’nda Öğrencilerin Okul İhtiyaçları Büyükşehir’den!

2023-08-26 11:17 - Eğitim

Yeşilçam'ın emektarı "Artist Ahmet" vefat etti

2023-08-25 14:39 - Kültür

GAİB’te Tekstilde Temiz Üretim ve Temiz Su Uygulamaları Çalıştayı

2023-08-30 10:27 - Eğitim

Tarihte bugün yaşanan olaylar!

2023-08-26 08:03 - Kültür

Yunus Emre Enstitüsü, Afrin'de Türk Kültür Merkezi açtı

2023-08-30 20:39 - Kültür

Büyükşehir’den Gazi Şehirli Gençlere Temel Havacılık Eğitimi

2023-08-28 14:39 - Eğitim

Gaziantep’te Türk ve Yabancı Öğrenciler Erasmus+ ile Buluştu

2023-08-25 12:09 - Eğitim

Tarihte bugün yaşanan olaylar!

2023-08-25 08:03 - Kültür

GTB’den Antep Fıstığının İşlenmesine Yönelik Eğitim

2023-08-25 11:33 - Eğitim

İlgili Haberler

Döviz Piyasasında Yeni Gün: Rakamlar Açıklandı

08:16 - Ekonomi

Altın rekor seviyeye yakın seyrediyor

08:05 - Ekonomi

Akaryakıta zam kapıda

07:58 - Ekonomi

Dolar ve Euro Bugün Ne Kadar Oldu? 19 Ocak 2026 Güncel Kurlar

08:02 - Ekonomi

Altın Fiyatlarında Son Durum: 19 Ocak 2026 Tablosu

07:57 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Uzmanından "HPV Aşısı" ve "Erken Tanı" Çağrısı

09:53 - Sağlık

Gaziantep’te 198 gram kokain ele geçirildi

09:44 - Asayiş

Yılmaz’dan kar mesaisine anlamlı teşekkür

17:01 - Gündem

Şahinbey Belediye Spor, U17 güreşte grup şampiyonu

16:47 - Spor

Gaziantep, Dünyanın Genç Elçilerini Ağırladı

16:30 - Gündem