?>

Amanos Dağları'ndaki tarihi Şalen Kalesi de depremlerde zarar gördü

İskenderun ilçesindeki kale ve çevresinden kopup yuvarlanan büyük kaya parçaları Kaledibi Mahallesi'nde bazı evlerin bahçelerine düştü, Kömürlük Deresi'nin bir bölümünü kapatıp küçük doğal göl oluşturdu.

Gündem - 3 yıl önce

Hatay

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerde Hatay'ın İskenderun ilçesinde Amanos Dağları'nda bulunan tarihi Şalen Kalesi de zarar gördü.

İlçeye bağlı kırsal Kaledibi Mahallesi'ndeki sarp ve kayalık tepenin üzerinde bulunan ve Helenistik devirden beri var olduğu tahmin edilen kalenin duvarlarının büyük bölümü depremlerde yıkıldı.

Amanos Dağları'nın yaylalık bölümünde Bizans ve Haçlılar tarafından kullanıldığı belirtilen, yılın belli dönemlerinde mahalle sakinlerinin "bayrak şöleni" yaptığı kaleye giden patika yol da hasarlı olduğu için kapandı.

Kale ve çevresinden kopup yuvarlanan büyük kaya parçaları mahalledeki bazı evlerin avlularını yıkarak bahçelere düştü.

Kaledibi'ndeki Kömürlük Deresi'ne düşen kaya parçalarının, derenin bir kısmını kapatması nedeniyle küçük bir doğal göl oluştu.

Deprem nedeniyle mahalledeki bazı yollarda da hasar meydana geldi.

Tarihi Şalen Kalesi'ndeki yıkım ve mahallede oluşan doğal göl, AA ekiplerince dronla görüntülendi.

"Zarar gören bayrak direğimizi ve patikayı onararak şölenlerimize devam edeceğiz"

Kışın 60 hanenin yaşadığı Kaledibi Mahallesi'nin muhtarı Bestami Demirci, depremler nedeniyle çok büyük korku yaşadıklarını söyledi.

Mahallede 10 evin çöktüğünü, yaklaşık 70 evin ağır hasar gördüğünü belirten Demirci, Şalen Kalesi'nin örgü taşlarının da yıkıldığını ifade etti.

Kalenin bulunduğu kütleden kopan kayaların bazı evlerin bahçelerine düştüğünü ve bu nedenle evlerde tehlike oluştuğunu dile getiren Demirci, "Her yıl temmuz ayının ilk haftasında bayrak şölenimiz olurdu. Kaleye bayrak dikiyorduk. Muhtarlığın yanındaki alanda da şölenimizi yapıyorduk. Zarar gören bayrak direğimizi ve patika yolu onararak şölenlerimizi bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Demirci, depremin şiddetiyle kaya parçalarının dereye düşmesi sonucu oluşan göletin yaklaşık 2 metre derinlikte olduğunu sözlerine ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep’te Defin Listesi 20 Mart Pazartesi

2023-03-20 17:21 - Defin Listesi

Gaziantep’te Defin Listesi 18 Mart Cumartesi

2023-03-18 16:53 - Defin Listesi

YÖK Başkanı Özvar’dan yüz yüze eğitim açıklaması

2023-03-21 16:09 - Eğitim

Gaziantep’te Defin Listesi 23 Mart Perşembe

2023-03-23 17:20 - Defin Listesi

Gaziantep’te Defin Listesi 21 Mart Salı

2023-03-21 18:13 - Defin Listesi

Gaziantep’te Defin Listesi 22 Mart Çarşamba

2023-03-22 17:58 - Defin Listesi

Kıbrıs ve İran’dan akademik iş birliği

2023-03-23 16:39 - Eğitim

16 yaşında evlendi, iki çocuğuyla eşi tarafından terk edildi

2023-03-21 11:01 - Gündem

Cani kocadan akıl almaz işkence

2023-03-21 00:08 - Gündem

NTV’de şoke eden ayrılık! Melda Yücel'in veda etmesinin asıl sebebi belli oldu

2023-03-22 10:08 - Gündem

İlgili Haberler

Bakan Kacır: "Su kaynaklarımızın sanayimizde etkin ve verimli kullanımını destekleyecek adımları kararlılıkla hayata geçiriyoruz"

16:17 - Gündem

Fatma Şahin'den CHP'li Başarır'a yalanlama

16:08 - Gündem

TOBB Gaziantep Genç Girişimciler Kurulu Toplantısı

16:03 - Gündem

Eşinden öğrendi, dökümü sanat eserine dönüştürüyor

15:48 - Gündem

Nizip’te ulaşım altyapısı güçlendiriliyor

16:30 - Gündem

Günün Manşetleri

Bakan Kacır: "Su kaynaklarımızın sanayimizde etkin ve verimli kullanımını destekleyecek adımları kararlılıkla hayata geçiriyoruz"

16:17 - Gündem

Fatma Şahin'den CHP'li Başarır'a yalanlama

16:08 - Gündem

TOBB Gaziantep Genç Girişimciler Kurulu Toplantısı

16:03 - Gündem

Eşinden öğrendi, dökümü sanat eserine dönüştürüyor

15:48 - Gündem

Gaziantep'te 17 yaşındaki Eyüp Arıcı cinayetinde tutuklu sayısı 7'e yükseldi

00:57 - Asayiş