ABD'den yurda dönen Türk bilim insanı çalışmalarıyla vefa borcunu ödüyor

TÜBİTAK'ın "Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı" kapsamında 2018'de Türkiye'ye dönen Dr. Çetin, hastalık tanı platformları ve taşınabilir biyosensörler üzerine yaptığı çalışmalarıyla bir süre önce "TÜSEB Aziz Sancar Teşvik Ödülü"ne layık görüldü.

Teknoloji - 3 yıl önce

İzmir

ABD'deki kariyerini bırakıp Türkiye'ye döndükten sonra sağlık teknolojileri alanındaki çalışmalarına devam eden ve bu süreçte "TÜSEB Aziz Sancar Teşvik Ödülü"ne layık görülen Dr. Arif Engin Çetin, yurt dışındaki Türk bilim insanlarını yurda dönmeye davet etti.

Ankara'da dünyaya gelen Çetin, Koç Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra aynı üniversitede yüksek lisans yaptı. Doktorasını ABD Boston Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünde tamamlayan Çetin, İsviçre'de ve ABD Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde araştırma görevlisi olarak görev aldı.

ABD'de yüksek hassasiyette hastalık tanı platformları ve taşınabilir biyosensörler üzerine çalışmalar geliştiren bir şirkette mühendis olarak çalışan Çetin, 2018'de TÜBİTAK tarafından yürütülen "Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı" kapsamında Türkiye'ye döndü.

Çetin, bilimsel çalışmalarına İzmir Biyotıp ve Genom Merkezinde araştırma grup lideri olarak devam etti.

ABD ve İsviçre'de yaptığı çalışmaları Türk öğrencilere aktaran 37 yaşındaki Çetin'e 2020 yılı ekim ayında sağlık bilimi ve teknolojileri alanında Türkiye ve insanlığa hizmet etmek amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "TÜSEB Aziz Sancar Teşvik Ödülü" verildi.

"Kararımdan vazgeçirmek için günlerce uğraştılar"

Arif Engin Çetin, AA muhabirine, yurt dışında bulunduğu dönemde Türkiye'deki bilimsel çalışmaları yakından takip ettiğini söyledi.

ABD'de iyi şartlar sunulmasına karşın hep Türkiye'ye dönmenin hayalini kurduğunu anlatan Çetin, şöyle konuştu:

"Türkiye'ye dönme kararı aldığımda ABD'de çalıştığım şirketin yöneticileri beni vazgeçirmek için günlerce uğraştı. 'Eşini getir ona iş bulalım, maaşını yükseltelim, süresiz oturma izni alalım.' dediler ama ben çoktan kararımı vermiştim çünkü yurt dışında kazandığım bilgi ve birikimi Türkiye için kullanmak istiyordum. Bunun için tersine beyin göçü kararı aldım. Bu kararı almamda Cumhurbaşkanımızın milli teknolojilere destek vermesi ve Türkiye'nin son yıllarda askeri ve medikal platformlarda önemli çalışmalara imza atması etkili oldu. Beni yetiştiren ülkeme karşı vefa borcumu ödemek istiyordum. İzmir'de bunu başarmak için gece gündüz çalışmaya devam edeceğim."

Çetin, çalışmalarını 3 yıldan bu yana da TÜBİTAK ile Teknoloji ve Sanayi Bakanlığının destekleriyle kurulan İzmir Biyotıp ve Genom Merkezinde yürüttüğünü dile getirdi.

Son yıllarda farklı sanayi dallarında yapılan bilimsel çalışmalarla Türkiye'nin büyük potansiyelini gösterdiğini anlatan Çetin, "Öncelikli hedefim bilimsel çalışmaları ürüne dönüştürerek ülkemize katma değer sağlamak. Bu sayede yaptığımız çalışmalarla insan hayatının kalitesini arttırmak. Yurt dışında görev yapan Türk bilim insanlarının, ülkelerine dönerek bilimsel çalışmalarına burada devam etmeleri için onları davet ediyorum. Türkiye'de bilimsel çalışmalara her konuda destek sağlanıyor." diye konuştu.

Yurt dışında başladığı çalışmaları Türkiye'de sürdürdüğü için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinden TÜSEB Aziz Sancar Teşvik Ödülü aldığını anımsatan Çetin, bu ödülün meslek yaşantısında kendisini daha da hırslandırdığını aktardı.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Biyomedikal Mühendislik son sınıf öğrencisi Ayça Kulpedin ise Çetin'in yanında bir yıldan bu yana staj yaptığını belirterek, "Onunla tanışmadan önce yaptığı bilimsel çalışmaları incelemiştim. O çok başarılı bir bilim insanı ve çalışmalarını Türkiye'de sürdürme kararı aldı. Bize her konuda destek oluyor ve bizi bilime teşvik ediyor. Onun yolunda ilerliyorum." şeklinde konuştu.

Onur Akdemir ise Çetin'in ödül almasının kendisini çok mutlu ettiğini, ondan çok şeyler öğrendiğini dile getirdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep yeni yıla zamlarla girdi

2021-01-01 14:48 - Ekonomi

Başkan Şahin'in eşi İzzet Şahin'in bilinmeyen sırrı

2020-12-30 16:49 - Kültür

Gaziantep'te iş adamının sır ölümü

2021-01-01 20:29 - Gündem

Mutasyona uğramış virüs Gaziantep'e de sıçradı

2021-01-02 01:10 - Gündem

Gaziantep'te 7 kattan düşen genç kız kurtarılamadı

2021-01-01 02:46 - Gündem

Cinsel içerikli sitelere giren evli erkeklere kötü haber

2021-01-01 22:12 - Gündem

Korkunç cinayet! Başından vurulmuş halde bulundu

2021-01-03 18:37 - Gündem

Gaziantep'te bir kadın cinayeti daha,evinde ölü bulundu

2021-01-02 20:28 - Gündem

YENİ OSB VE KONUT ALANINDA BÜYÜK ATILIM

2021-01-03 20:59 - Ekonomi

120 bin TL kazandıran numaralar açıklandı

2020-12-31 19:43 - Ekonomi

İlgili Haberler

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğuna saatler kaldı

23:39 - Teknoloji

Enkaz altındaki canlılar yapay zeka ile tespit edilecek

23:39 - Teknoloji

Türkiye’nin ilk uzay yolculuğu Taksim Meydanı’nda izlenebilecek

15:39 - Teknoloji

Çaycuma’nın yöresel değerleri yapay zeka ile buluştu

21:08 - Teknoloji

AKSUNGUR İHA, milli motor TEI-PD170 ile 41 saatlik uçuş gerçekleştirdi

13:10 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Gaziantep’te Nöbetçi Eczaneler 15 Haziran Cumartesi

19:09 - Sağlık

Gaziantep’te Defin Listesi 15 Haziran Cumartesi

19:06 - Defin Listesi

İnşaattan düşen usta 34 günlük yaşam mücadelesini kaybetti

15:10 - Gündem

Gaziantep'teki mezarlıklar ve şehitliklerde Arefe yoğunluğu

15:00 - Gündem

Gaziantep'te tefecilik operasyonu: 6 şahıs tutuklandı

14:36 - Asayiş